Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Γυναίκα με παρελθόν;

Παίζει ρόλο στο ξεκίνημα μιας νέας σχέσης το παρελθόν μιας γυναίκας; Υπάρχουν άντρες που δεν δίνουν σημασία σε αυτό; Υπάρχει η αντίθετη πλευρά που υποστηρίζει πως ό,τι ήταν στο παρελθόν της μια γυναίκα μπορεί να υπάρξει και στο μέλλον της; Πώς πρέπει να χειριστεί μια γυναίκα αυτό το θέμα και πως μπορεί να αλλάξει την γνώμη του συντρόφου της;

   Ελλάδα 2014. Γυναίκες και άντρες εν συγχύσει. Η οικονομική κρίση έχει φέρει γκρίνια και αναστάτωση στις ζωές και των μεν και των δε. Όταν όλα πηγαίνουν στραβά και ανάποδα, το γυναικείο χέρι ζητάει ένα ανδρικό και το ανδρικό πρόσωπο ένα γυναικείο άγγιγμα. Οι δεσμοί των ανθρώπων έχουνε γίνει αφόρητα δύσκολοι και φαίνεται "βουνό" στο μυαλό μια νέα γνωριμία, ένας νέος έρωτας ο οποίος μπορεί να επιφέρει πόνο και ανησυχία. Οι εργένηδες και οι εργένισσες εμπλέκονται σε ιστορίες που δεν υπάρχει μέλλον και όλο αυτό γιατί δεν αισθάνονται έτοιμοι να δεσμευτούν ψυχή τε και σώματι. Η επονομαζόμενη "ελεύθερη σχέση". Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει ζήλια και έλεγχος. Υπάρχει η ειδοποιός διαφορά όμως, με την οποία χωρίζεται ο ανήρ από το θήλυ.


 Για κακή τύχη όλων μας, ο οικογενειακός περίγυρος μας μεγάλωσε με μασημένες καραμέλες. Μία από αυτές είναι πως ο άντρας με επιβαρυμένο παρελθόν θεωρείται έμπειρος και αντάξιος για να κάνει οικογένεια όταν κατασταλάξει (εν ολίγοις, μάγκας), ενώ η γυναίκα θεωρείται "φθηνή", "χυδαία" και ρίξτε την στο πυρ το εξώτερον, γιατί θα στο κάψει το σπίτι από χίλιες δυο μεριές. Η ανισότητα και η χωριατίλα ξεχειλίζει τους χαρακτηρισμούς από τα στόματα σαν τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Θα ήταν ευτυχία πολλών να επαναλαμβάνεται η ιστορία του Κωσταλέξι ξανά και ξανά. Δυστυχώς όμως, για κακή τύχη κάποιων, υπάρχουν και οι γυναίκες που για τους δικούς τους λόγους κάνανε την ζωή τους άνω κάτω για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι που μπήκαν σε μία σχέση και αποφάσισαν να αφήσουν το παρελθόν στο παρελθόν. Η ανησυχία τους τώρα είναι η εξής… «Και αν θελήσει να μάθει για τη ζωή μου και το παρελθόν μου, πώς να του κρύψω πράγματα; Πώς να μην του πω την αλήθεια όταν και εγώ θέλω το ίδιο από εκείνον»;

   Χαλαρά! Δεν χρειάζεται ούτε άγχος, ούτε ανησυχία και προπάντων καθόλου φόβος. Ξεκινάμε από τα απλά βήματα. Το να μιλήσει μια γυναίκα για τη ζωή της και να είναι ειλικρινής προς τον άνθρωπό της είναι προς τιμήν της. Το κακό είναι να το κάνει στην αρχή της σχέσης. Επ ουδενί στα πρώτα "μέλια" δεν ανοίγεις να απαγγείλεις τα Ευαγγέλια της ζωής σου. Δεν σε ξέρει, δεν τον ξέρεις. Θα βγάλει εύκολα συμπεράσματα και πόσο μάλλον λανθασμένα. Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Για να πιάσεις ένα τόσο λεπτό ζήτημα, θα πρέπει να έχεις διαπιστώσει πως ο άνθρωπος που συναναστρέφεσαι εδώ και καιρό και που θα συνεχίσεις να συναναστρέφεσαι για πολύ καιρό ακόμα, έχει γνωρίσει, έχει μάθει και έχει δει την ψυχή σου. Έχει καταλάβει ποιος είναι ο χαρακτήρας σου. Τότε και μόνο τότε, θα μπορείς να είσαι σε θέση να μιλήσεις για την ζωή σου. Έτσι και εκείνος θα μπορέσει να δώσει ελαφρυντικά και να καταλάβει την αδυναμία σου και για ποιον λόγο υπήρξες θύμα των επιπόλαιων αποφάσεών σου.

   Σοβαρά πρέπει να πάρουμε όμως τις περιπτώσεις εκείνων των ανδρών που το επιβαρυμένο παρελθόν της συντρόφου τους έκανε να απομακρυνθούν και να την στήσουν στον τοίχο φοβούμενοι πως είναι αναξιόπιστες, έστω και αν τα λάθη τους γίνανε σε μικρή ηλικία, έστω και αν μετάνιωσαν. Αυτό συμβαίνει λόγω του υπερυψωμένου εγωισμού τους και των παρωπίδων που έχουν. Δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς γι αυτή τους την αντίδραση, καθότι έτσι νιώθουν και έτσι πράττουν. Μπορείς να του δώσεις χρόνο. Όσο χρόνο θέλει. Άφησέ τον ελεύθερο και απάλλαξέ τον από κάθε τι που να δείχνει την εμφανή σου παρουσία. Μόνο όταν θα μείνει μόνος θα μπορέσει να δει τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Έτσι θα μπορέσει να συζητήσει μαζί σου με ηρεμία τι τον έκανε να αντιδράσει έτσι και, ίσως, να θελήσει να μάθει με λεπτομέρειες πώς ένιωθες για να πράξεις τα πεπραγμένα. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι οι άντρες που όταν ξεκινάς να μιλάς για σένα και τις λάθος επιλογές σου, πριν καν ακούσουν η απάντησή τους είναι «Δεν με νοιάζει τι έκανες πριν από εμένα, με νοιάζει τι θα κάνεις ενώ είμαστε μαζί». Αυτό το είδος σε βγάζει αυτομάτως από την δύσκολη θέση να εξηγείς, αρκεί να δεχτείς όμως πως και το δικό του παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και δεν θα του το "κοπανίσεις", όπως σεβάστηκε και εκείνος το δικό σου.

 
 Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάνει λάθος επιλογές. Είτε άντρες είτε γυναίκες. Δεν χρειάζεται να κρίνει κανείς τον απέναντί του για κανέναν απολύτως λόγο. Δεν μπορεί να νιώσει ο οποιοσδήποτε που έχεις απέναντί σου την ψυχοσύνθεση που είχες την περίοδο που επέλεγες ό,τι επέλεξες. Δεν μπορεί κανείς να σε κάνει να μετανιώνεις για όσα επέλεξες. Την μετάνοια σου την δίνει ο ίδιος σου ο εαυτός και γι αυτό επιλέγεις να πας μπροστά, αφήνοντας το παρελθόν να μείνει πίσω χωρίς να το σκαλίζεις. Και στο κάτω κάτω της γραφής, για τι να μετανιώσεις; Για όσες εμπειρίες έζησες και σε έκαναν σοφότερη; Για όσες καταστάσεις πέρασες για να καταλάβεις ποια ήταν τα όριά σου; Για να καταλάβεις τι είναι αυτό που ψάχνεις και τι είναι αυτό που δεν αρμόζει στον χαρακτήρα σου; Ποιος άνθρωπος τη σήμερον ημέραν δεν έκανε λάθος επιλογές που μπορεί εσένα να σε κάνει να νιώσεις ένοχη; Απολογία δεν έχεις να δώσεις σε κανέναν για το γεγονός ότι ήσουν ελεύθερη και επέλεξες να ζήσεις τη ζωή σου όπως την έζησες. Μόνο στον εαυτό σου έχεις να απολογηθείς. Και όταν θα είσαι έτοιμη να αφήσεις πίσω το παρελθόν και να κοιτάξεις το μέλλον το οποίο θα προϋποθέτει οικογένεια και παιδιά, τότε και μόνο τότε αναρωτήσου «Τελείωσε η εργένικη ζωή μου»; Η ζωή σου να είναι οι επιλογές που έκανες ΕΣΥ και όχι κάποιος άλλος για εσένα. Αυτή είναι η ερμηνεία της λέξης "ΕΖΗΣΑ". Και εσύ, αγαπητέ φίλε άντρα, που κολλάς στη λεπτομέρεια, μην κρίνεις για να μην κριθείς. Ίσως το "είναι" να αξίζει περισσότερα από το "φαίνεσθαι".

(το άρθρο "Γυναίκα με παρελθόν;" δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2014 από το Noizy.gr με την υπογραφή μου ως Tania DeFee)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου