Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Περί Αμφιπόλεως ... αναταράξεις!


Προκαλεί εντύπωση ακόμα και στους ανίδεους ή, αν θέλετε, λιγότερο γνώστες της ελληνικής ιστορίας. Προκαλεί θαυμασμό, σεβασμό και διαρκή περιέργεια για περαιτέρω πληροφορίες. Έχει ξεσηκώσει και θαμπώσει η ομορφιά του ακόμα και τους ανθρώπους του εξωτερικού.

Σύσσωμα τα ΜΜΕ προβάλουν ξανά και ξανά οτιδήποτε αφορά εκείνο και δεν ησυχάζουν αν δεν μάθουν κάτι περισσότερο. Ολοένα και πιο έντονος λόγος γίνεται για τον Τύμφο Καστά της Αμφίπολης. Για ένα μεγαλοπρεπές και αξιέπαινο δημιουργού μνημείο. Μιλάμε για το πολλών ετών παιδί της Αρχαιολογίας και, ίσως, το δεύτερο (μετά την Ακρόπολη) "καμάρι" της Ελλάδος. Πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας, παρόλο που είχαν να ανοίξουν ιστορικό βιβλίο από τα μαθητικά τους χρόνια, έφτασαν σε βαθμό να ψάχνουν πηγές που να παραπέμπουν στην Αμφίπολη. Το Ίντερνετ, ο μέγας πληροφοριοδότης όλων, έχει πάρει φωτιά από τα "googlαρίσματα" σε ότι αφορά την Αμφίπολη. Το σχετικό blog που ενημερώνει καθημερινά τους αναγνώστες του, κάνει πάταγο σχολίων και επισκέψεων καθημερινά μία εκ των επισκεπτών είμαι και εγώ.

Υπάρχουν πολλές απορίες από το ευρύ κοινό, οι περισσότερες κοινότυπες, μα αυτή η μία απορία που βασανίζει τα μυαλά όλων είναι μήπως και τελικά το όνειρο όλων να βρεθεί η σωρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Ο κάθε ένας στο δικό του μυαλό έχει τη δική του εμπεριστατωμένη άποψη. Ο κάθε ένας πιστεύει με απίστευτο στόμφο στα δικά του επιχειρήματα. Βέβαια εν έτει 2014 και σε μια δημοκρατική Ελλάδα ο καθείς μπορεί να πιστεύει όπου και όποιον θέλει. Σκοπός του άρθρου μου όμως δεν είναι για να πω εγώ την άποψή μου δημοσίως για την Αμφίπολη. Μετά από την καθημερινή μου επίσκεψη στο blog της συγκεκριμένης μελέτης, ένα άρθρο κίνησε την περιέργεια μου να το διαβάσω και μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση, με γέμισε με συναισθήματα σύγχυσης.

Διάβασα λοιπόν πως στις ανακοινώσεις του Σαββάτου, μετά από πληθώρα ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς την κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της όσον αφορά την ανασκαφή και τα οστά που βρέθηκαν, η κ. Μενδώνη εξέφρασε με έντονο τρόπο τον εκνευρισμό της για <<τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που δόθηκαν>>. Δεν υπάρχει λόγος κ. Μενδώνη να εκνευρίζεστε με τις απαντήσεις των επιστημόνων που δίνονται. Πως θα μπορούσαν άλλωστε να βιαστούν να δώσουν κάποια απάντηση που σε μια έτερη στιγμή θα μετάνιωναν; Πως θα μπορούσαν να απαντήσουν με απόλυτη βεβαιότητα στα ερωτήματα των δημοσιογράφων που όλοι ξέρουμε πως όπως και να έχει θα κάνουν τα δικά τους σενάρια; Ποιος επιστήμων θα έπαιρνε το ρίσκο, εν ολίγοις, να ρισκάρει το κύρος του;

Βέβαια μην ξεχνάμε και το ενδεχόμενο πως οι απαντήσεις των επιστημόνων περνάνε πρώτα από την έγκρισή σας. Στην περίπτωση αυτή, δεν δικαιολογείται πάλι η έντονή σας αντίδραση για την επιμονή του κοινού να δει την φωτογραφία των οστών. Απεναντίας, θα έπρεπε να την θεωρήσετε αναμενόμενη καθώς όλοι "διψούν" για κάτι παραπάνω ενώ εσείς γνωρίζετε ήδη κάποια πράγματα εκ του ασφαλούς.

Το γεγονός πως μπορεί ο τάφος να είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προκαλεί παγκόσμιο δέος. Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που χάνεται ο έλεγχος. Ακόμα και οι αρχαιολόγοι μεταξύ τους "φαγώνονται" και ο ένας "καταβροχθίζει" τον απέναντι με όσο πιο ευγενικό τρόπο γίνεται. Βγαίνει ο καθένας στην τηλεόραση και στον τύπο για πέντε λεπτά δημοσιότητας και λέει την δική του εκδοχή. Για ποιον λόγο να μην δίνονται φωτογραφίες της ανασκαφικής εργασίας στη δημοσιότητα; Μιλάμε για την ιστορία ΜΑΣ. Τόσο τρομερό ήταν να μην δει το ευρύ κοινό την φωτογραφία των οστών; Λες και το ανθρώπινο μάτι θα μπορούσε να αποκαλύψει σε ποιον ανήκουν! Επίσης, τα οστά θα πρέπει σαφώς και να μείνουν για μελέτη στα ελληνικά εργαστήρια. Υπάρχουν αξιόλογα ελληνικά εργαστήρια που θα μπορούσαν να καλύψουν την μελέτη τους.


Νομίζω πως δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να πει ο καθείς τι πιστεύει. Μιλώ με τη φωνή των γύρων μου και βάσει των συζητήσεών μου μαζί τους. Εφόσον ο κόσμος δεν γνωρίζει και έχει απορίες που ίσως δεν είναι εύλογες για τα δικά σας δεδομένα κ. Μενδώνη, να τον ενημερώνετε. Δεν είστε αναγκασμένη, συμφωνώ, μα είστε αναγκασμένη τότε να μην εκνευρίζεστε ούτε με τις ερωτήσεις ούτε με τις απαντήσεις. Μετά την εικοσαετή σας παραμονή στο Υπουργείο, θεωρώ πως θα έπρεπε να συνηθίσετε τέτοιου είδους οξύ κλίμα διαβουλεύσεων. Δεν είμαι ειδική, δεν είμαι παντογνώστης. Πως θα μπορούσα άλλωστε να αμφισβητήσω εσάς και να αναμετρηθώ με την πολυετή εμπειρία σας; Πως θα τολμούσε μια απλή αρθρογράφος σαν εμένα να ανταγωνιστεί το δικό σας κύρος; Προκάλεσε αντιδράσεις η στάση σας και έντονες σκέψεις που αν θα μπορούσα να κάνω κάτι, αυτό θα ήταν να σας παραθέσω τις έντονες ανησυχίες του απλού λαουτζίκου που σας παρακολουθεί από το γυαλί της τηλεόρασης ή του υπολογιστή του. Και μην ξεχνάτε πως και εγώ με το δικό μου άρθρο, ρισκάρω το να προκαλέσω τον δικό μου αριθμό αντιδράσεων και πικρόχολων σχολίων για το θάρρος (ή θράσος) να κάνω αυτό το βήμα. Παρόλα αυτά, επειδή δεν ξέρω τι τελικά καλύπτεται από όλους εσάς τους ανθρώπους του Υπουργείου (γιατί μετά από τόσα που έχει "πάθει" η καημένη Ελλαδίτσα, όλα είναι δυνατά να τα περιμένεις) θα ήθελα απλά να σας υπενθυμίσω μια δήλωση του ιστορικού και συγγραφέως κ. Σαράντου Καργάκου, ο οποίος σε μια συνέντευξή του και μετά τα χιλιοειπωμένα του για το θέμα, είπε κάτι πολύ σωστό που μετέτρεψε πολλά μυαλά από κλειστά σε ανοιχτά. Είπε λοιπόν, <<Φοβάμαι ότι το σοβαρό το κάνουμε γελοίο στον τόπο αυτό. Και, ειλικρινά σας λέω, τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να βρεθεί ο σκελετός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διότι και αυτόν θα τον θεατροποιήσουμε. Δεν είμαστε σοβαροί, ώστε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα ορισμένα πράγματα>>. Θα τον θεατροποιήσουμε κ. Καργάκο ή θα τον "θάψουμε" ξανά στο διάβα των επόμενων αιώνων γιατί κατ'αυτόν τον τρόπο συμφέρει την πολιτική μας ηγεσία;

(το άρθρο "Περί Αμφιπόλεως...αναταράξεις!" δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014 από το AridaiaNews.gr . Αναδημοσιεύτηκε επίσης από το Amfipoli News καθώς και την Αυριανή Μακεδονίας και Θράκης )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου