Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η καλλιτεχνία του να είσαι άνθρωπος...



«Δικαιοσύνη, εργατικά χέρια, μυαλό ικανό να γενικεύει τις ιδέες, γλώσσα αρκετά εύστροφη για να τις εκφράζει... Να τα μεγάλα ευεργετήματα που έδωσε το υπέρτατο Ον στον άνθρωπο, κατ' εξαίρεση από τ' άλλα ζώα». 
Βολτέρος 

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται το ερώτημα πως μπορεί ένα ον να θεωρείται άνθρωπος. Να ξεπερνάει πνευματικά την ανθρώπινη υπόστασή του, να μην κρύβεται πίσω από το "συγνώμη" και το κυριότερο να μπορεί να αποφεύγει τυχόν αντιφάσεις του εγκεφάλου του και να μην πληγώνει τον συνάνθρωπο. Όχι δεν αποφάσισα να παραδειγματιστώ, ούτε και να κάνω τον αλάνθαστο δάσκαλο που δίδασκε και νόμο δεν εκράτησε. Μπορούμε να θεωρούμαστε άξιοι εργατικά, άξιοι σαν γνώστες της ιστορίας και των μαθηματικών, άξιοι της ανθρώπινης πλευράς μας όμως πόσο μπορούμε να θεωρηθούμε; Φυσικά και δεν εννοώ απαραίτητα το να κάνεις συνεχώς καλές πράξεις ή να αφήσεις τον καθένα να σε ποδοπατήσει... Εσύ, όμως πως συμπεριφέρεσαι; Όπως θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν ή όπως κατά το δικό σου μυαλό θεωρείς πως είναι σωστό;

Ανέκαθεν λάτρευα και λατρεύω όλες εκείνες, που κατ'εμέ θεωρούνται εξέχουσες, προσωπικότητες που σέβονται άνευ όρων την προσωπικότητα του απέναντι ασχέτως φύλου και ιδεών. Σε δέχονται για τις απόψεις σου και την ποιότητα του μυαλού σου ανεξάρτητα με το αν συμφωνούν με την δική τους ιδεολογία ή όχι. Βρίσκουν χρόνο για εσένα ακόμα και αν οι 24 ώρες της ημέρας δεν φτάνουν για εκείνους. Κουβαλάνε στην καρδιά τους και στο μυαλό τους το όνομά σου και συχνά αναρωτιούνται πως είσαι και τι κάνεις. Καθώς περνούν τα χρόνια επιθυμούν και αναζητούν τις αναμνήσεις τους μαζί σου και προσπαθούν να βρουν ευκαιρίες για να τις ξεσκονίσουν και να τις φέρουν ξανά στην επιφάνεια. Σου υπενθυμίζουν να αγαπάς την ζωή σου, τους ανθρώπους που την ομορφαίνουν και όλα αυτά γιατί αγαπούν εσένα και θέλουν εσένα πραγματικά ευτυχισμένο. Σε αγαπούν όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί επιθυμούν να σε αγαπούν ασχέτως των αποφάσεων που παίρνεις για την δική ΣΟΥ ζωή. Είναι η λεγόμενη ανιδιοτελής αγάπη και αν μου επιτρέπετε η κατάλληλη μορφή αγάπης που μπορεί να σου τύχει. Δεν είναι αγάπη με προϋποθέσεις και ανταλλάγματα. Επικεντρώνονται στα γεγονότα της ζωής που εξιστορούνται από εσένα τον ίδιο και από το δικό σου στόμα και όχι από εκείνες τις δεύτερες απόψεις των γύρω καλοθελητών. Αποφεύγουν να είναι απόλυτοι και να απαντούν σε όσα τους εξιστορείς με απόλυτο τρόπο σκεπτόμενοι πως είμαστε άνθρωποι και μπορεί να πέσουμε δύο και τρεις φορές στα ίδια λάθη. <<Να είσαι ισορροπημένος άνθρωπος και όλα θα έρθουν με μαθηματική ακρίβεια>> είναι η μόνη τους συμβουλή και όπως και να πράξεις, εκείνοι συνεχίζουν και καμαρώνουν.

Στην αντίθετη πλευρά έχουμε τις προσωπικότητες που μαθαίνεις πράγματα για εσένα. Πράγματα που δεν ξέρεις, δεν ήξερες και εκείνοι φυσικά μπορούν και ξέρουν. Δεν ξέρω και δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω πως δεν έχουν άλλα ενδιαφέροντα στη ζωή τους έτσι ώστε να ασχολούνται με την δική σου. Δεν δέχομαι φυσικά ούτε και την παράμετρο που λένε πολλοί πως ζηλεύουν ή σε βρίσκουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, καρποφόρο δέντρο για να πετροβολούν. Δεν τους σταματάς εύκολα. Ανοίγουν το στόμα για δύο λόγους: ή για να φάνε, ή για να κατηγορήσουν. Σοφοί επαΐοντες (όπως τους ονομάζει ένας φίλος) που πραγματικά τα ξέρουν όλα για εσένα και ίσως πολλά περισσότερα από όσα ξέρεις εσύ. Φυτρώνουν σαν γαϊδουράγκαθα σε κρανίου τόπο και όλοι οι προβολείς είναι επάνω τους. Αυτό μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα προσπαθούν να κερδίσουν, την έστω και λίγων λεπτών δημοσιότητα και συμπάθεια των πολλών. Μου θυμίζουν εκείνους τους διάσημους που επειδή έχουν καιρό να εμφανιστούν στο τηλεοπτικό κουτί, βγαίνουν στις μεσημεριανές "κίτρινες" εκπομπές και για λίγα λεπτά δημοσιότητας λένε και σταματημό δεν έχουν. Μόνο που δεν τους περνά από το μυαλό το γεγονός ότι κάποια στιγμή τα φώτα σβήνουν και όλα έρχονται στο φως. Ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου! Το μερίδιο ευθύνης δεν αποδίδεται εξ'ολοκλήρου σε αυτούς αλλά και στο ακροατήριό τους που χάσκουν και ενστερνίζονται οτιδήποτε τους σερβίρουν στο πιάτο. Το αποδέχονται και το κρατούν μέσα τους σαν σημαντική πληροφορία για να βαδίσουν ως άνθρωποι. Εννοείται πως όλα αυτά γίνονται πίσω από την πλάτη σου. Μην ξεχνάς πως το κακό ανέκαθεν έκανε την παρουσία του με αγγελική μορφή.

Οι δύο αντικρουόμενες απόψεις της ανθρώπινης πλευράς, σου δίνει ξεκάθαρα το αποτέλεσμα για το ποιους μπορείς άφοβα να κρατήσεις στη ζωή σου και ποιους να απομακρύνεις. Ούτως ή άλλως πάλι κακός θα είσαι για τους δεύτερους και ομοίως καλός θα είσαι για τους πρώτους.<<Ασήμαντοι άνθρωποι είναι εκείνοι που δέχονται τις απόψεις των άλλων, χωρίς να τις επεξεργάζονται οι ίδιοι>> Λέων Τολστόι. Εσείς ο περίγυρος, οι χάσκοι (που σας ονομάτισα πιο πριν) δεν θα ήταν προτιμότερο να κρατάτε την προσωπική σας γνώμη για τον κάθε απέναντι άνθρωπο βάσει αυτών που σας έχει δώσει και δείξει; Γιατί θα πρέπει δηλαδή να τους αφήσετε να σας την καταστρέψουν άδικα; Και στο κάτω κάτω της γραφής, εσείς στα λάθη σας είστε άνθρωποι και ο υπόλοιπος κόσμος στα δικά του λάθη είναι το μαύρο πρόβατο; Θέλει καλλιτεχνία να είσαι και να νιώθεις άνθρωπος. Άνθρωπος ολοκληρωμένος με ιδανικά και αξίες. Με φίλους και συγγενείς να κυνηγούν μια ακόμα ώρα μαζί σου, να μην βιάζονται να σε ξεφορτωθούν επειδή μπλοφάρεις ή φάσκεις και αντιφάσκεις. Θέλει καλλιτεχνία να είσαι ήδη έτοιμος να δεχτείς οτιδήποτε ακούσεις από την απέναντι πλευρά. Να μπορείς να σεβαστείς και να δεχτείς με όλη σου την ψυχή τα πάθη και λάθη που επέλεξε μια ανθρώπινη οντότητα να μοιραστεί μαζί σου. Και φυσικά, μην κρίνεις ίνα μη κριθείς. Αυτό προϋποθέτει την μεγαλύτερη μαγκιά από όλα!

«Αληθινά μεγάλοι άνδρες και γυναίκες είναι αυτοί που είναι φυσικοί, ειλικρινείς και τίμιοι με όλους όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους».
Γουίλιαμ Ντάνφορθ


(το άρθρο "Η καλλιτεχνία του να είσαι άνθρωπος..." δημοσιεύτηκε τον Μάϊο του 2015 από το AridaiaNews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου