Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Ασυμβίβαστοι Αθυρόστομοι

(Όπα και να'μαι να σκάω πάλι σαν πυροτέχνημα στις οθόνες σας! Aloha, λοιπόν.. 'Επρεπε να πάω διακοπές για να κάνω brainstorming, δεν εξηγείται αλλιώς. Μας χρωστούσα κάτι: ένα θέμα αφιερωμένο στους αθυρόστομους. Ναι σε αυτούς τους "πω πω παναγία μου πως μιλάει έτσι" που δυστυχώς/ ευτυχώς είμαστε πολλοί. Και όπως καταλαβαίνετε, έστω για τα τυπικά δεν εξαιρώ τον εαυτό μου απ'αυτούς γιατί ειδικά εγώ όσο και να θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, δεν θα χωρέσω ποτέ...)

αθυρόστομος, -η, -ο
που στο λόγο του χρησιμοποιεί λέξεις ή εκφράσεις άσεμνες, προσβλητικές, μη πρέπουσες, αγοραίες, καθώς και βωμολοχίες

Ο/η μη κοινωνικά αποδεκτός/ή από το ευρύ σύνολο γιατί ντροπιάζει άπαντες ή γίνεται απόδεκτός/ή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αθυρόστομος λέει τα πράγματα ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ με το όνομά τους. Δεν πάει τριγύρω για να περιγράψει κάτι, γεγονός που πολλές φορές είναι αστείο. Το αστείο βέβαια έχει πάντα και τα όριά του και ο κόσμος πλέον που ανήκουμε μέσα σε αυτόν και εμείς, ευκολότερα στοχοποιεί παρά συγχωρεί ή δικαιολογεί. Δεν είσαι γι'αυτούς κάτι παραπάνω από αγενής, τραμπούκος, "τσερόκι" και λοιπούς χαρακτηρισμούς που πιθανώς να'χεις ακούσει. Αισθάνεσαι αδικημένος... Ναι και όμως αισθάνεσαι αδικημένος γιατί ξέρεις ότι έχεις ξεκαθαρίσει ότι αυτός είσαι, δεν θέλεις να αλλάξεις. Γιατί εσύ δέχεσαι τον γκρινιάρη, τον τσιγγούνη, τον φαφλατά, τον πολύξερο και αυτοί να μην δέχονται εσένα; Επειδή οι χαρακτηρισμοί σου περιέχουν βωμολοχίες και όχι ευγενικές λεξούλες; Και τι, η βρισιά που μπορεί να ξεστομίσεις δεν είναι και τόσο γνωστή ή μήπως είσαι ο πρώτος σε αυτόν τον κόσμο που Ω ΘΕΕ την ξεστόμισες;


Ο περίγυρος λοιπόν επικεντρώνεται στα αρνητικά της αθυροστομίας αλλά θα ήταν πολύ καλό το να δούμε και τα θετικά της. Ένα εξ αυτών, είναι ότι ο αθυρόστομος δεν έχει φραγμούς. Όταν λοιπόν δεν έχει φραγμούς στο να σκεφτεί τι πρέπει να πει και πως να το πει και είναι ελεύθερος να μιλήσει, θα ξεστομίσει ό,τι έχει να πει συμπεριλαμβανομένης και της αλήθειας. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν καλύτερα αυτό που νιώθουν μέσα τους χωρίς να έχουν σκοπό να βλάψουν τον συνομιλητή τους.«Τα ευρήματα των μελετών υποδεικνύουν με συνέπεια ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ βωμολοχίας και ειλικρίνειας και ότι η συσχέτιση αυτή που εντοπίστηκε σε ατομικό επίπεδο μεταφράζεται στο κοινωνικό σύνολο» αναφέρει η σχετική μελέτη, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science.

Δεν είναι άξια επιβράβευσης η αθυροστομία ούτε χειροκροτήματος. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να την αγιοποιήσω ή να της ρίξω ελαφρυντικά. Ελαφρυντικά προσπαθώ να ρίξω στους ανθρώπους που την χρησιμοποιούν γιατί μπορείτε να το πείτε ασθένεια. Αν τους έλειπε κάποιο άκρο, θα λέγατε "αχ κοίτα πως περπατάει ο κουτσός". Είναι πιο εύκολο για εσάς το "αχ άκου πως μιλάει;". Και κατά τα άλλα σε άλλες περιπτώσεις είστε οι ίδιοι άνθρωποι που λέτε "εγώ δεν έκρινα κανέναν, δικαίωμά του ο καθένας να κάνει ότι θέλει". Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και πραγματικά σας ζηλεύω γιατί, ξαναλέω, εγώ δεν χωράω για να το κάνω!

Να ξέρετε εσείς που πάτε να μετατρέψετε τον αθυρόστομο σε Παπανούτσο, είναι λιγότερες από 50% οι πιθανότητές σας να το πετύχετε. Γιατί αυτός ο άνθρωπος σίγουρα θα έχει προσπαθήσει αυτόβουλα να αλλάξει αυτό το χαρακτηριστικό του επί ματαίω, σίγουρα οι γονείς του όταν θα ήταν σε νεότερη ηλικία θα του υπενθύμιζαν να μιλάει πιο σωστά και σίγουρα θα έχει αντιμετωπίσει τόσους bullies που πιθανώς να το κάνει επίτηδες γιατί είναι που είναι δακτυλοδεικτούμενος, τουλάχιστον το ευχαριστιέται τώρα! Ευχαριστιέται να σας δίνει λόγους να τον αντιπαθείτε ή συμπαθείτε.

”Ποιoς είσαι εσύ που θα με κρίνεις για τη ζωή που κάνω; Δεν είμαι τέλειος και δεν χρειάζεται να είμαι. Και πριν ξεκινήσεις να με δείχνεις, βεβαιώσου ότι τα χέρια σου είναι καθαρά”.
-Bob Marley

(το άρθρο "Ασυμβίβαστοι Αθυρόστομοι" δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από το AridaiaNews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου